Wpływ dodatku wybranych przeciwutleniaczy na stabilność olejowych koncentratów β-karotenu - Dłużewska, Elżbieta; Florowska, Anna; Florowski, Tomasz (The impact of antioxidants on the stability of oil concentrates of β-carotene, 2014)
Celem pracy było określenie wpływu rodzaju i ilości dodatku przeciwutleniaczy oraz warunków i czasu przechowywania na stabilność olejowych koncentratów β-karotenu. Do olejowych koncentratów β-karotenu dodawano ekstrakt z rozmarynu w ilości 0,02-0,06 % oraz BHA w ilości 0,02-0,04 %. Określano stabilności β-karotenu przez spektrofotometryczne oznaczenie zawartości β-karotenu w roztworach olejowych z dodatkiem przeciwutleniaczy w czasie przechowywania w warunkach z dostępem światła i bez dostępu światła dziennego oraz w temp. 20°C i w warunkach chłodniczych
Nauki Inżynierskie i Technologie = Engineering Sciences and Technologies, 2014, Nr 3 (14), s. 22-33
Keywords: β-karoten; przeciwutleniacze; BHA; rozmaryn; β-carotene; antioxidants; rosemary