Środki publiczne w finansowaniu badań naukowych a produktywność naukowa uniwersytetów - Pohulak-Żołędowska, Elżbieta (Public funds in university research financing vs. scientific productivity of universities, 2014)
Uniwersytety, stanowiąc potencjalne źródło użytecznej wiedzy, stały się przedmiotem oddziaływania polityki państw, zgodnie z założeniem, że odpowiednio dobrane bodźce wpłyną na zwiększenie konkurencyjności środowiska badawczego. Wzrost konkurencyjności ma doprowadzić do zwiększenia produktywności badawczej uniwersytetów, a w rezultacie również do osiągania wysokiej jakości badań – pożądanej gospodarczo wiedzy. Podstawowym bodźcem proefektywnościowym stosowanym wobec uniwersytetów jest finansowanie. Ponieważ działalność badawcza uniwersytetów jest w dominującej proporcji finansowana ze środków publicznych, to sposób podziału tych środków jest głównym narzędziem wpływu polityki państwa na badawczą działalność tych jednostek. (abstrakt oryginalny)
Społeczeństwo i Ekonomia = Society and Economics, 2014, Nr 1 (1), s. 257-270
Keywords: gospodarka oparta na wiedzy; badania uniwersyteckie; nowe zarządzanie publiczne; publiczne finansowanie badań; produktywność naukowa; knowledge based economy; university research; new public management; public financing of scientific research; scientific productivity