Zasada wzajemności. Wybrane problemy - Łukaszyński, Janusz (The principle of reciprocity. Selected problems, 2014)
Artykuł przedstawia wybrane problemy zasady wzajemności. Wzajemność to jedno z centralnych zagadnień wielu koncepcji wyjaśniających stosunki społeczne. Począwszy od starożytnej zasady wzajemności (do ut des – „daję ci, abyś ty mi dał”) po współczesne teorie interakcjonizmu, teorię wymiany społecznej czy filozofię spotkania. W teorii wymiany społecznej wzajemność odnoszona jest do wymiany. W filozofii spotkania jest inaczej: tu wzajemność nie oznacza już wymiany. Różne wersje filozofii spotkania łączy restryktywny warunek – aktualnej wzajemności, polegający na obustronnym trwałym przekształceniu osobowości spotykających się osób. Znaczenie zasady wzajemności w obrębie współczesnej praktyki i teorii społecznej oceniane jest różnie. (abstrakt oryginalny)
Społeczeństwo i Ekonomia = Society and Economics, 2014, Nr 1 (1), s. 238-256
Keywords: wzajemność; złota reguła; norma wzajemności; zasada wzajemności; współdziałanie; reciprocity; golden rule; norm of reciprocity; principle of reciprocity; cooperation