Wzrost gospodarczy a rozwój społeczno-gospodarczy w Chinach - Pisarski, Marcin (Economic growth and socio-economic development in China, 2014)
Celem artykułu była analiza wpływu wzrostu gospodarczego na rozwój społeczno-gospodarczy w Chinach. Celem drugorzędnym była odpowiedź na pytanie, czy wzrostowi gospodarczemu może jednocześnie towarzyszyć wzrost biedy w społeczeństwie. Do realizacji wyznaczonych celów posłużono się analizą wskaźników poziomu dobrobytu społecznego, takich jak: poziom biedy w społeczeństwie (liczba ludności żyjącej za mniej niż 1,5 USD dziennie oraz za mniej niż 2 USD dziennie), PKB per capita, poziom inflacji czy dostęp do określonych usług i dóbr w Chińskiej Republice Ludowej oraz Republice Indii. W pracy opisano różnicę między wzrostem gospodarczym a rozwojem społeczno-gospodarczym. Analiza wyżej wymienionych wskaźników pozwoliła ustalić, jak szybko postępuje wzrost dobrobytu w Chinach oraz udzieliła odpowiedzi na pytanie postawione jako drugorzędny cel pracy, tj. potwierdziła, że wzrostowi gospodarczemu w Indiach niestety towarzyszy wzrost biedy społeczeństwa. (abstrakt oryginalny)
Społeczeństwo i Ekonomia = Society and Economics, 2014, Nr 1 (1), s. 173-182
Keywords: wzrost gospodarczy; rozwój społeczno-gospodarczy; Chiny; ChRL; economic growth; socio-economic development; China; PRC