„Arabska wiosna” – fala demokracji w warunkach islamu. Spojrzenie z polskiej perspektywy - Muszkiewicz, Marian („The Arab Spring” − wave of democracy in Islamic environment from the Polish perspective, 2014)
Fala rewolucji, tzw. arabska wiosna, w Afryce Północnej doprowadziła do głębokich zmian społeczno-politycznych w regionie. Efekty zmian dla Zachodu są niekorzystne. Na najważniejszą siłę polityczną w Egipcie, Tunezji i Libii wyrośli islamiści. Bractwo Muzułmańskie, jeszcze wczoraj określane mianem islamskich ekstremistów, dzisiaj jest reprezentantem demokratycznych przemian w świecie arabskim. Nieuzasadnione jest przekonanie, że arabskie rewolucje stworzą demokracje konstytucyjne na wzór demokracji zachodnich. Artykuł wskazuje na problemy z demokracją w świecie islamu, ale nie rozstrzyga o możliwościach ich rozwiązywania. (abstrakt oryginalny)
Społeczeństwo i Ekonomia = Society and Economics, 2014, Nr 1 (1), s. 154-172
Keywords: Afryka Północna; „arabska wiosna”; demokratyzacja; islamizacja; Bractwo Muzułmańskie; North Africa; The Arab Spring; democratisation; islamisation; Muslim Brotherhood