Otyłość jako wyzwanie dla polityki społecznej w XXI wieku - Jurek, Łukasz (Obesity as a challenge for the social policy in the 21st century, 2014)
Współcześnie jesteśmy świadkami zasadniczej zmiany w rzeczywistości społecznej. Systematycznie zanika tradycyjny problem, jakim jest głód, a jego miejsce zajmuje nowy problem – otyłość. Już dziś otyłość uznaje się za kwestię globalną i ogólnospołeczną. Skala tego problemu stała się tak duża, że Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaczęła mówić o ogólnoświatowej epidemii otyłości. Głównym celem artykułu jest przedstawienie otyłości jako priorytetowego wyzwania dla nowoczesnej polityki społecznej. Poszukiwane są w nim odpowiedzi na następujące pytania badawcze. Jaka jest istota i skala występowania otyłości? Jakie są konsekwencje społeczno-ekonomiczne otyłości? Jakie inicjatywy podejmowane są na rzecz walki z otyłością? Metoda badawcza zastosowana w artykule to analiza danych zastanych, a konkretnie: badania literaturowe, badania aktów prawnych oraz analiza danych statystycznych. (abstrakt oryginalny)
Społeczeństwo i Ekonomia = Society and Economics, 2014, Nr 1 (1), s. 59-69
Keywords: głód; otyłość; polityka społeczna; ubóstwo; famine; obesity; social policy; poverty