Internetowa aktywność gospodarcza spółdzielni socjalnych na Dolnym Śląsku - Czetwertyński, Sławomir; Mroczek-Czetwertyńska, Agnieszka (On-line business activity of social cooperatives in Lower Silesia, 2014)
Niniejszy artykuł jest próbą ustalenia stopnia wykorzystania Internetu w działalności gospodarczej przez zarządzających spółdzielniami socjalnymi funkcjonującymi na obszarze Dolnego Śląska. Spółdzielnie socjalne jako forma przedsiębiorstwa społecznego muszą prowadzić dochodową działalność gospodarczą. Tylko w ten sposób mogą zapewnić miejsca pracy osobom zagrożonym wykluczeniem społecznym, co stanowi ich nadrzędny cel. Aby było to możliwe, konieczne jest ich zorientowanie na rynek, a więc konkurowanie z innymi przedsiębiorcami. W artykule omówiono wyniki badań autorskich dotyczących internetowej aktywności gospodarczej dolnośląskich spółdzielni socjalnych i porównano je z wynikami analiz wykonanych dla sektora małych i średnich przedsiębiorstw. Sektor ten wybrano na grupę kontrolną ze względu na podobieństwa, jakie występują między nim a sektorem przedsiębiorstw społecznych. Przeprowadzone analizy wykazują niższą internetową aktywność gospodarczą spółdzielni socjalnych, szczególnie wśród podmiotów nowo utworzonych. (abstrakt oryginalny)
Społeczeństwo i Ekonomia = Society and Economics, 2014, Nr 1 (1), s. 20-35
Keywords: spółdzielnia socjalna; przedsiębiorstwo społeczne; Internet; social cooperative; social enterprises