Sport szansą społecznego rozwoju człowieka - Czechowski, Jan (Social opportunity for human development, 2014)
Celem niniejszego opracowania jest przedstawienie odnalezionych w świecie sportu realiów życia, zasad w nim panujących oraz obszarów aktywności sprzyjających rozwojowi społecznemu zawodników i wszystkich osób, które należą do środowiska sportowego. Podjęte badania – przeprowadzone metodą jakościowej analizy tekstu wraz z interpretacją – pozwoliły poznać wymiar społeczny sportu, który wyraża się między innymi w życzliwości między osobami, drużynami, towarzystwami, podporządkowaniu się zasadom fair play, obiektywnej ocenie siebie i innych, unikaniu aspołecznych zachowań. Pytać zawsze należy o cel wychowania sportowego: czy jest nim rzeczywiście jedynie wzmacnianie strony fizycznej człowieka, czy nie winna się tu znaleźć troska o rozwój dotyczący sfery umysłu oraz sfery duchowej, które muszą być obecne równolegle do działań na rzecz dbałości o tężyznę fizyczną. (abstrakt oryginalny)
Społeczeństwo i Ekonomia = Society and Economics, 2014, Nr 1 (1), s. 7-19
Keywords: czas wolny; rozwój społeczny; sport; edukacja; free time; social development; education