Imperializm ekonomii - Murak, Jan (Economics imperialism, 2014)
W pracy tej zostało omówione zjawisko imperializmu ekonomii jako próby unifikacji nauk społecznych do teorii ekonomii. Wskazano różnorodność proponowanych w literaturze definicji tego zjawiska i zauważono, że każda z nich w jakimś stopniu podkreśla przekraczanie tradycyjnych granic ekonomii. Często wskazuje się także agresywny charakter tego procesu. Następnie omówiono czynniki sprzyjające rozwojowi imperializmu ekonomii, wśród których można wyróżnić: definicję ekonomii według L.C. Robbinsa, definicje innych nauk społecznych czy też czynniki polityczne. Najważniejsza jednak była idea unifikacji nauki, jako jeden z najbardziej „czystych” celów naukowego teoretyzowania według wielu badaczy
Ekonomia XXI Wieku = Economics of the 21st Century, 2014, Nr 3 (3), s. 113-126
Keywords: imperializm ekonomii; teoria ekonomii; nauki społeczne; metodologia ekonomii; unifikacja nauki; economics imperialism; theory of economics; social science; methodology of economics; unification