Rynki finansowe w warunkach ograniczonej racjonalności - Ambroziak, Łukasz (Financial markets in the conditions of bounded rationality, 2014)
W artykule podjęta została próba wyjaśnienia przyczyn ruchu cen aktywów na współczesnych rynkach finansowych w świetle koncepcji ograniczonej racjonalności gospodarujących podmiotów. Podkreślenie ograniczeń poznawczych oraz niedoskonałej informacji posiadanej przez decydentów pozwoliło poddać dyskusji hipotezę efektywnych rynków oraz założenia o racjonalnych oczekiwaniach jednostek. Rezultatem tych rozważań jest propozycja modelu rynków finansowych, uwzględniająca odmienne strategie inwestycyjne inwestorów, będące rezultatem ich ograniczonej racjonalności, oraz wyjaśnienie powodów zmiany pierwotnie obranych strategii. Celem artykułu jest próba uzasadnienia, iż praktyczna użyteczność modeli wyceny opartych na pewnych statystycznych zależnościach jest ograniczona przez czas, po którym staną się one powszechnie znane i stosowane
Ekonomia XXI Wieku = Economics of the 21st Century, 2014, Nr 3 (3), s. 76-93
Keywords: rynki finansowe; ograniczona racjonalność; hipoteza efektywnych rynków; financial markets; bounded rationality; efficient market hypothesis