Problemy Unii Europejskiej w 10 lat po największym rozszerzeniu - Kowalski, Piotr (The problems of the European Union 10 years after the greatest enlargement, 2014)
W 10 lat po największym rozszerzeniu Unii Europejskiej wspólnota nie jest wolna od problemów. Do najważniejszych należy spadek udziału przemysłu w PKB Unii i plany powstrzymania tego spadku przez nowo tworzoną politykę reindustrializacji. Innym istotnym problemem jest malejąca konkurencyjność gospodarki europejskiej i niewystarczający postęp naukowo-techniczny. Również problemy natury fiskalnej wpływają negatywnie na funkcjonowanie Unijnej gospodarki, a zwłaszcza poszczególnych państw członkowskich
Ekonomia XXI Wieku = Economics of the 21st Century, 2014, Nr 3 (3), s. 49-62
Keywords: Unia Europejska; polityka spójności; reindustrializacja; polityka fiskalna; European Union; cohesion policy; reindustrialization; fiscal policy