Rynek owoców w Polsce w okresie przedakcesyjnym i po akcesji do Unii Europejskiej - Kapusta, Franciszek (Fruit market in Poland during the pre-accession period and after the accession to the European Union, 2014)
Rynek owoców w Polsce jest objęty regulacjami Wspólnej Organizacji Rynku Owoców i Warzyw, która powstała w 1996 r. w Unii Europejskiej. Poprzez określenie zasad handlu zagranicznego uregulowano kwestie jakości owoców oraz ochronę rynku wewnętrznego. Na rynku wewnętrznym położono nacisk na wsparcie dla producentów owoców. Celem opracowania było ukazanie: znaczenia owoców w żywieniu człowieka, zmian poziomu spożycia, produkcji i kierunków zagospodarowania. Pod względem czasowym opracowanie obejmuje lata: 1995-2012 w zakresie powierzchni upraw, zbiorów i plonów, a 2001-2012 w zakresie produkcji przetworów z owoców. Obroty handlowe owocami świeżymi i ich przetworami przedstawiono w latach 2009-2012. Dostępność informacji statystycznych sankcjonuje podział na lata przed akcesją do Unii Europejskiej i okres poakcesyjny
Ekonomia XXI Wieku = Economics of the 21st Century, 2014, Nr 3 (3), s. 9-22
Keywords: owoce; spożycie; wymiana; powierzchnia; zbiory; plony; fruit; consumption; exchange; area; harvest; yields