Waluty wirtualne – problem zdefiniowania i klasyfikacji nowego środka płatniczego - Ryfa, Jakub (Virtual currency – the problem of defining and classifying new means of payment, 2014)
W ciągu ostatnich kilku lat w rozważaniach nad współczesną gospodarką coraz większą uwagę zaczęto zwracać na waluty wirtualne, a ich znaczenie rośnie ze względu na coraz szersze ich zastosowanie. Pieniądz wirtualny po części zawdzięcza swoje pochodzenie wirtualnym światom gier i dzięki nim zyskiwał na popularności. Zwrócenie uwagi na swojego rodzaju niezależność i innowacyjność tego rozwiązania przyczyniło się do opracowania kolejnych, doskonalszych systemów walut wirtualnych, działających na znacznie większą skalę. Pomimo ich dynamicznego rozwoju w ciągu zaledwie kilkunastu lat, niewiele uwagi poświęcono prawidłowemu określeniu ram definicji nowego rodzaju środka płatniczego. Celem artykułu jest sklasyfikowanie walut wirtualnych w odniesieniu do już funkcjonujących form pieniądza, doprecyzowanie i uzupełnienie występujących w literaturze kategorii, usystematyzowanie dostępnej wiedzy oraz opracowanie pełniejszej definicji opisującej współczesny pieniądz wirtualny
Nauki o Finansach = Financial Sciences, 2014, Nr 2 (19), s. 138-147
Keywords: pieniądz wirtualny; waluty wirtualne; Bitcoin; ekonomia wirtualna; virtual money; virtual currency; virtual economy