Krótkoterminowe kredyty bankowe dla przedsiębiorstw w warunkach kryzysu finansowego - Mikołajczak, Paweł (Short-term loans for enterprises in the conditions of financial crisis, 2014)
Spowolnienie gospodarcze naraziło polskie podmioty gospodarcze na ryzyko utraty płynności finansowej, wynikające między innymi z pogarszającej się kondycji finansowej firm oraz utrudnionego dostępu do finansowania krótkoterminowego. Warunkuje ono bowiem nie tylko prawidłowe funkcjonowanie każdego przedsiębiorstwa, ale nierzadko jego możliwości przetrwania na rynku. Kredyty krótkoterminowe stanowią istotne narzędzie zarządzania płynnością finansową z jednej strony i ograniczenie ryzyka związanego z nieterminowym regulowaniem zobowiązań z drugiej. W artykule zostały przedstawione wyniki analiz zależności między dynamiką zmian poszczególnych rodzajów kredytów krótkoterminowych oraz produktem krajowym brutto. Zaprezentowano ponadto najważniejsze rodzaje kryzysów finansowych oraz czynniki je determinujące. Podjęto również próbę przedstawienia polityki kredytowej banków na tle zmian sytuacji gospodarczej w Polsce
Nauki o Finansach = Financial Sciences, 2014, Nr 2 (19), s. 122-137
Keywords: kryzys finansowy; finansowanie krótkoterminowe; kredyt bankowy; produkt krajowy brutto; financial crisis; short term funding; bank credit; GDP