Rynek gier wirtualnych MMO i jego wpływ na bank centralny - Dziwok, Ewa (MMO virtual games market and its influence on central bank, 2014)
Coraz łatwiejszy i tańszy dostęp do Internetu sprawił, że rynek gier wirtualnych na początku XXI wieku zaczął ewoluować w kierunku masowych gier opartych na światach wirtualnych, tzw. MMOG (lub MMO). Każda gra tego typu tworzy – poprzez analogię do świata rzeczywistego – wirtualną gospodarkę zamkniętą, która kontrolowana jest przez organ nadzorczy, jakim jest najczęściej producent gry. Oprócz aspektu czysto rozrywkowego gry tego typu mają wpływ na postrzeganie rzeczywistości przez graczy. Celem tego artykułu jest wskazanie szans i zagrożeń związanych z rynkiem gier wirtualnych MMO oraz jego analiza z punktu widzenia możliwości jego wykorzystania w działalności dydaktycznej
Nauki o Finansach = Financial Sciences, 2014, Nr 2 (19), s. 113-121
Keywords: światy wirtualne; gry sieciowe; szanse i zagrożenia; virtual worlds; online games