Gospodarka finansowa podsektora samorządowego w krajach UE w okresie 2007-2011 - Bitner, Michał; Cichocki, Krzysztof S. (Finances of local government subsector in the EU countries in the years 2007-2011, 2014)
Kryzys ekonomiczny w latach 2007-2011 spowodował w roku 2009 spadek PKB w USA, Japonii i we wszystkich krajach UE, z wyjątkiem Polski, oraz wyhamowanie wzrostu wydatków bieżących i inwestycyjnych, także podsektora samorządowego (ps). Był przyczyną wzrostu zadłużenia gospodarek i ps, pogorszenia relacji deficytu publicznego i długu publicznego do PKB. Przedstawiono wyniki analizy finansów ps w krajach UE: źródeł dochodów (podatkowych, kapitałowych, od produkcji, transferów), wydatków (bieżących, inwestycyjnych), wyniku operacyjnego, deficytu i długu. Przeprowadzono analizę porównawczą dla krajów UE w latach 2007-2011, w tym zbiorczo dla krajów „starej” Unii i nowych krajów członkowskich. W analizie wykorzystano jednolity system danych Eurostatu oraz OECD – dla wartości nominalnych
Nauki o Finansach = Financial Sciences, 2014, Nr 2 (19), s. 11-32
Keywords: podsektor samorządowy; kryzys ekonomiczny; dług publiczny; deficyt sektora ogólnorządowego; nadwyżka operacyjna; local government subsector; general government; economic crisis; public debt; net borrowing; operating surplus