Zastosowanie koncepcji organizacji uczącej się w procesie zarządzania organizacją pozarządową - Gałka, Ewa (The use of learning organization concept in the process of non-governmental organization management, 2014)
Celem niniejszego opracowania jest próba zarysowania uwarunkowań zarządzania organizacją pozarządową z wykorzystaniem zasad organizacji uczącej się. Organizacje pozarządowe realizują społecznie użyteczne przedsięwzięcia na coraz większą skalę. Skuteczne i efektywne funkcjonowanie wymaga od osób zarządzających stowarzyszeniami i fundacjami stosowania technik i systemów zarządzania. Podejście związane z organizacją uczącą się, biorąc pod uwagę specyfikę organizacji pozarządowych, jest bardzo adekwatne. Autorka w odniesieniu do poszczególnych obszarów organizacji uczącej się omawia istotne aspekty zarządzania organizacją pozarządową
Nauki o Zarządzaniu = Management Sciences, 2014, Nr 2 (19), s. 118-127
Keywords: organizacja ucząca się; organizacja pozarządowa; zarządzanie organizacją pozarządową; learning organization; non-governmental organizations; management of non-governmental organization