Analiza sieci w badaniach struktury organizacji - Zbieg, Anita; Żak, Błażej; Zaręba, Patryk (The application of social network analysis for the studies on organizational structure, 2014)
Zastosowanie analizy sieci społecznych do badań organizacji pozwala dokładniej poznać sposoby rzeczywistego organizowania się pracowników. Jest to wiedza potoczna, często nieuświadomiona, ale o zasadniczym znaczeniu dla sprawnego funkcjonowania firmy. Artykuł prezentuje sposób prowadzenia badań i analiz sieci w celu odwzorowania relacji pomiędzy pracownikami i uzyskania obrazu struktury firmy. Badania takie są najczęściej prowadzone przy użyciu pytań ankietowych, które w artykule zostają przedstawione (współpraca, przepływ informacji, przepływ wiedzy i rozwiązywanie problemów oraz przepływ decyzji) i zinterpretowane w kontekście analizy struktury rzeczywistej organizacji. W prezentowanym badaniu odwzorowano i zanalizowano strukturę innowacyjnej firmy z branży IT zatrudniającej 125 pracowników, których odpowiedzi pozwoliły na analizę 3097 relacji. Analiza służyła weryfikacji założeń odnośnie integracji całej firmy, poziomie centralizacji władzy, sposobie koordynacji pracy oraz możliwych blokadach w przepływie wiedzy
Nauki o Zarządzaniu = Management Sciences, 2014, Nr 2 (19), s. 95-117
Keywords: analiza sieci społecznych; analiza sieci organizacyjnych; struktura firmy; zarządzanie zasobami ludzkimi; social networks in organizations; social network analysis; organizational network analysis; organizational structure