Uwarunkowania rozwoju małych i średnich przedsiębiorstw w handlu wewnętrznym na przykładzie województwa lubuskiego - Urban, Stanisław; Michałowska, Mariola (The conditions for the development of small and medium enterprises in the internal trade on the example of the Lubuskie Voivodeship, 2014)
Głównym celem opracowania było zidentyfikowanie działań realizowanych przez sektor małych i średnich przedsiębiorstw w województwie lubuskim w warunkach koncentracji i integracji w handlu wewnętrznym. Wskazano działania, które w najbliższym czasie zamierzają podjąć przedsiębiorstwa, aby wzmocnić swoją pozycję konkurencyjną, a także ukazano przyczyny ich niskiej innowacyjności. Dokonano również oceny czynników sukcesu mających wpływ na funkcjonowanie sektora małych i średnich przedsiębiorstw. W postępowaniu badawczym wykorzystano analizę literatury, danych statystycznych oraz wyniki przeprowadzonych badań ankietowych dotyczących przedstawianej problematyki z przedstawicielami małych i średnich przedsiębiorstw
Nauki o Zarządzaniu = Management Sciences, 2014, Nr 2 (19), s. 56-73
Keywords: małe i średnie przedsiębiorstwa; przewaga konkurencyjna; rozwój regionalny; small and medium-sized enterprises; competitive advantage; regional