Zarządzanie partycypacyjne a satysfakcja z pracy w małych i średnich przedsiębiorstwach - Dyczkowski, Tomasz; Dyczkowska, Joanna (Participative management and employee job satisfaction in small and medium-sized enterprises, 2014)
Niniejszy artykuł bada relacje między stopniem włączenia pracowników mikro-, małych i średnich przedsiębiorstw (MSP) w działania zarządcze a strategiami wynagradzania oraz satysfakcją pracowników z wynagrodzeń. W odróżnieniu do innych studiów analizujących skuteczność systemów wynagradzania z punktu widzenia menedżerów w opracowaniu autorzy przyjęli perspektywę pracowników. Empiryczna część artykułu przedstawia wnioski z analizy takich czynników, jak: świadomość strategiczna pracowników, ich zaangażowanie w wyznaczanie celów operacyjnych, jak również włączenie personelu w dyskusję na temat dokonań organizacji. Autorzy sformułowali następujące trzy hipotezy. H1: pracownicy włączeni w działania zarządcze preferują systemy wynagradzania opierające się na dokonaniach. H2: pracownicy włączeni w działania zarządcze są bardziej zadowoleni ze swoich wynagrodzeń. H3: mikro-, małe i średnie przedsiębiorstwa nie preferują partycypacyjnych form zarządzania, co czyni je mniej atrakcyjnymi pracodawcami w porównaniu z dużymi przedsiębiorstwami
Nauki o Zarządzaniu = Management Sciences, 2014, Nr 2 (19), s. 9-32
Keywords: świadomość strategiczna; systemy wynagradzania; zarządzanie partycypacyjne; participative planning; strategic awareness; rewarding systems