Zaangażowanie pracowników w doskonalenie przedsiębiorstw – bezpośrednia partycypacja pracownicza - Ignyś, Agnieszka (The involvement of employees in improving enterprise – direct worker participation, 2014)
Artykuł prezentuje rolę bezpośredniej partycypacji pracowniczej w procesach doskonalenia przedsiębiorstw, ze szczególnym uwzględnieniem procesów podejmowania decyzji o zmianach, których celem jest doskonalenie. Przedstawiono wyniki dwóch badań przeprowadzonych przez autorkę – w latach 2003-2005 oraz w roku 2013. Konkluzją z badań jest zaobserwowanie pewnych zmian w stosowaniu wybranych form partycypacji pracowniczej bezpośredniej, co wynika z aktualnych trendów widocznych w gospodarce, szczególnie zaś rozwoju gospodarki opartej na wiedzy
Management Forum, 2014, Nr 3, s. 26-39
Keywords: bezpośrednia partycypacja pracownicza; knowledge-based economy; konsultacje; delegowanie uprawnień; gospodarka oparta na wiedzy; direct employee participation; consultations; delegation of authority