Ocena wartości odżywczej posiłków przedszkolnych - Orkusz, Agnieszka; Olech, Adriana (Evaluation of the nutritional value of nursery school meals, 2014)
Żywienie jest jednym z najważniejszych czynników warunkujących prawidłowy wzrost i rozwój dzieci. W żywieniu przedszkolnym powinno być realizowane 75% całodziennej racji pokarmowej. Celem pracy była ocena wartości energetycznej i odżywczej posiłków serwowanych w stołówce przedszkolnej na podstawie teoretycznej analizy jadłospisów z zastosowaniem programu komputerowego Dieta 4D. Obliczono wartość energetyczną, zawartość: białka, tłuszczu, węglowodanów; witamin A, C, B12 oraz składników mineralnych: Ca i Fe, dla 40 całodziennych jadłospisów przedszkolnych z czterech pór roku: wiosny, lata, jesieni i zimy. Średnia wartość energetyczna racji kształtowała się na prawidłowym poziomie. Powyżej normy w badanych racjach pokarmowych kształtowała się zawartość witaminy A i witaminy B12. W badanych racjach pokarmowych uwidoczniły się nieprawidłowości związane ze zbyt niską w stosunku do norm zawartością wapnia, żelaza i witaminy C. Sugeruje to konieczność edukacji pracowników przedszkola w zakresie prawidłowego żywienia dzieci
Nauki Inżynierskie i Technologie = Engineering Sciences and Technologies, 2014, Nr 2 (13), s. 77-87
Keywords: jadłospis; żywienie dzieci; składniki odżywcze; zalecenia żywieniowe; menu; children nutrition; nutrients; foods recommendation