Potencjalna użyteczność analizy kosztów i korzyści do oceny i wyceny obszarów przyrodniczo cennych - Zielińska, Anetta (Potential usefulness of the cost-benefit analysis for the assessment and evaluation of natural valuable areas, 2011)
Podejście oparte na analizie kosztów i korzyści umożliwia wykorzystanie różnych technik wyceny elementów obszarów przyrodniczo cennych poprzez procedurę waloryzacji. Wycena ekonomicznych i pozaekonomicznych korzyści i kosztów obszarów przyrodniczo cennych przyczyni się do urzeczywistnienia wartości tych obszarów. W artykule przedstawione zostały wybrane problemy dotyczące użyteczności analizy kosztów i korzyści do oceny i wyceny elementów oraz komponentów obszarów przyrodniczo cennych
Ekonomia = Economics, 2011, Nr 5 (17), s. 405-416
Keywords: wycena; analiza kosztów i korzyści; evaluation; cost-benefit analysis