Rachunkowość finansowa a ekologia - Wiszniowski, Edward (Financial accounting and ecology, 2011)
Rachunkowość jest nauką, która identyfikuje zdarzenia gospodarcze, dokonuje ich pomiaru oraz prezentuje ekonomiczne efekty działania jednostek gospodarczych. Obowiązujące obecnie normy prawne nie zobowiązują przedsiębiorstw do ujawniania informacji w sprawozdaniach finansowych o działaniach związanych z ochroną środowiska. W artykule zwrócono uwagę na niepełny ekonomiczny obraz jednostki w związku z istniejącą luką informacyjną związaną z działalnością ekologiczną oraz konieczność harmonizacji przepisów dotyczących ochrony środowiska z prawem bilansowym
Ekonomia = Economics, 2011, Nr 5 (17), s. 391-404
Keywords: rachunkowość; corporate social responsibility; ekologia; społeczna odpowiedzialność biznesu; accounting; ecology