Problemy wykorzystania i ochrony ziemi w Polsce - Urban, Stanisław (Problems of land utilization and protection in Poland, 2011)
Ziemia w rolnictwie jest najważniejszym środkiem produkcji i przedmiotem pracy. Jest też środowiskiem życia i pracy wszystkich ludzi. Ma również wartość społeczną i kulturową. W artykule poddano analizie różne aspekty ochrony ziemi w Polsce w latach 1960-2008 na podstawie danych GUS. W analizowanym okresie struktura użytkowania ziemi zmieniała się. Duże powierzchnie użytków rolnych wyłączono z użytkowania rolniczego i przeznaczono na cele nierolnicze. W wyłączonych gruntach duży udział miały ziemie bardzo dobre i dobre. W artykule omówiono też problemy odłogów i ugorów oraz gruntów zdewastowanych i zagrożonych erozją, a także melioracji wodnych
Ekonomia = Economics, 2011, Nr 5 (17), s. 379-390
Keywords: ziemia; użytki rolne; wyłączenia gruntów z produkcji rolnej; odłogi i ugory; erozja; melioracje wodne; land; agriculture land; utilized land; excluded agriculture land; out-field land; fallow land; erosion; melioration