Charakterystyka planów zrównoważonego rozwoju na przykładzie grupy Sony i korporacji Unilever - Teneta-Skwiercz, Dorota (The description of sustainable development’s plans based on the example of Sony Group and Unilever, 2011)
Prowadzone przez ostatnich kilkanaście lat obserwacje praktyki gospodarczej pokazują, iż coraz większą popularnością, szczególnie wśród największych światowych korporacji, cieszą się plany zrównoważonego rozwoju. W pierwszej części artykułu przedstawiono istotę tego rodzaju planów, w drugiej zaś scharakteryzowano przykładowe plany zrównoważonego rozwoju: Road to Zero Grupy Sony i Unilever Sustainable Living Plan
Ekonomia = Economics, 2011, Nr 5 (17), s. 367-378
Keywords: zrównoważony rozwój; plan środowiskowy; ślad środowiskowy; sustainable development; sustainable living plan; environmental footprint