Ochrona przyrody w opinii mieszkańców województwa dolnośląskiego - Szymańska, Joanna (Protection of nature in the opinion of Lower Silesia voivodeship population, 2011)
W opracowaniu zaprezentowano opinie mieszkańców wytypowanych gmin z woj. dolnośląskiego na temat: znajomości form ochrony przyrody występujących na terenie badanych jednostek terytorialnych i w ich okolicach, korzyści z istnienia obszarów i obiektów cennych przyrodniczo objętych ochroną w gminach, a także opinie związane z ewentualnym rozszerzeniem obszarów prawnie chronionych na tych terenach. Ukazano w nim podobieństwa i różnice, jakie pojawiły się w analizowanym zakresie między opiniami badanych rolników i liderów. W opracowaniu wskazano też ważniejsze przyczyny odmiennych stanowisk respondentów w badanych sprawach. Zaprezentowano ponadto niektóre rozwiązania, mogące złagodzić negatywny stosunek części respondentów do ochrony przyrody
Ekonomia = Economics, 2011, Nr 5 (17), s. 330-346
Keywords: ochrona przyrody; woj. dolnośląskie; opinie mieszkańców wybranych gmin; nature protection; Lower Silesia Voivodeship; opinion of selected commune population