Gospodarowanie odpadami opakowaniowymi w Polsce – stan i perspektywy - Skowron, Paweł (Management of packing waste in Poland – state and perspective, 2011)
W artykule zaprezentowano system gospodarowania opakowaniami i odpadami opakowaniowymi w Polsce przez wszystkie podmioty wprowadzające opakowania na rynek. Artykuł stanowi syntetyczne zestawienie obowiązków przedsiębiorstw objętych systemem gospodarki odpadami opakowaniowymi, opisanych w podstawowych aktach prawnych. Przedstawiono w nim możliwe scenariusze wyboru przez podmiot objęty obowiązkiem zapewnienia odzysku recyklingu odpadów opakowaniowych i wyboru najkorzystniejszego z nich oraz wskazano perspektywy rozwoju procedur/systemu gospodarowania tymi odpadami
Ekonomia = Economics, 2011, Nr 5 (17), s. 273-289
Keywords: opakowania; wprowadzający opakowania do obrotu; gospodarka odpadami opakowaniowymi; package; introduction of package on the market; management of packaging waste