Geneza idei rozwoju zrównoważonego - Płachciak, Adam (The origin of sustainable development idea, 2011)
Opracowanie jest próbą przedstawienia genezy idei rozwoju zrównoważonego. Pojawienie się tej szczytnej koncepcji związane było z podjęciem przez międzynarodowe instytucje, szczególnie przez ONZ, debaty na temat globalnych zagrożeń drugiej połowy XX w. Poszukując źródeł zasady rozwoju zrównoważonego, należy jednak sięgnąć do wcześniejszych dokonań oraz inicjatyw różnych przedstawicieli nauki oraz życia społecznego, których przewidywania wiązały się z przekonaniem o konieczności przeżycia w środowisku przyrodniczym
Ekonomia = Economics, 2011, Nr 5 (17), s. 231-248
Keywords: rozwój zrównoważony; środowisko; ekorozwój; Organizacja Narodów Zjednoczonych; globalny kryzys; sustainable development; Rio Declaration; ecodevelopment; global order; Brundtland Commission