Katastrofy naturalne i przeciwdziałanie ich skutkom w Ameryce Centralnej - Piepiora, Zbigniew (Natural disasters and counteracting their effects in Central America, 2011)
Ameryka Centralna jest regionem najbardziej zagrożonym powodziami, trzęsieniami ziemi i wichurami. Według niektórych źródeł zjawiska te występują tam coraz częściej, powodując śmierć lub uszczerbek na zdrowiu wielu osób i w rezultacie obniżanie jakości życia w regionie. W latach 1900-2011 w wyniku 616 katastrof naturalnych ucierpiało ponad 38 milionów ludzi. Spowodowały one szkody przekraczające 52 miliardy dolarów. W obliczu tak niepokojących faktów koniecznością staje się analiza tego typu zjawisk i przeciwdziałanie ich skutkom. W niniejszym artykule przedstawiono występowanie katastrof naturalnych w regionie Ameryki Centralnej i międzynarodową współpracę wybranych organizacji w zakresie przeciwdziałania ich skutkom
Ekonomia = Economics, 2011, Nr 5 (17), s. 206-216
Keywords: katastrofa naturalna; skutki; Ameryka Centralna; przeciwdziałanie; natural disaster; effects; Central America; counteracting