Rozwój turystyki i przestrzeń. Implikacje dla polityki turystycznej - Nawrocka, Elżbieta (The development of tourism and space. Implications for tourism policy, 2011)
Celem ogólnym artykułu jest zidentyfikowanie procesów transformacji przestrzeni w wyniku rozwoju turystyki, a także wskazanie związanych z tymi procesami obszarów problemowych dla polityki turystycznej. Celem szczegółowym jest przedstawienie wybranych teorii rozwoju regionalnego w kontekście możliwości ich zastosowania do badań nad rozwojem turystyki. Badanie rozwoju turystyki oparto na analizie progresu parków rozrywki i tematycznych. Wykorzystano teorię dyfuzji innowacji i teorię peryferii. Analiza polityki turystycznej pokazała kierunki zmian jej celów i umożliwiła zdiagnozowanie najważniejszych problemów utrudniających ich realizację. Badania, w tym analiza progresu parków rozrywki i tematycznych, pozwoliły także wskazać główne warunki skuteczności polityki turystycznej
Ekonomia = Economics, 2011, Nr 5 (17), s. 171-185
Keywords: rozwój turystyki; przestrzeń turystyczna; polityka turystyczna; tourism development; tourism space; tourism policy