Corporate governance i jego wpływ na wartość przedsiębiorstwa - Krawczyk, Rafał (Corporate governance and its impact on company value, 2011)
Corporate governance to pojęcie szeroko dyskutowane na świecie, zwłaszcza w krajach o rozwiniętym lub rozwijającym się rynku kapitałowym. Jego abstrakcyjność jest odbiciem złożoności życia gospodarczego, wielości i odmienności zwyczajów, standardów, kultury i wreszcie uwarunkowań historycznych. Celem niniejszego artykułu jest próba określenia związków pomiędzy mechanizmami corporate governance a ich wpływem na kreowanie wartości przez przedsiębiorstwo. Pierwsza część pracy poświęcona została aspektom teoretycznym – interpretacja corporate governance, modele, rola interesariuszy, cele corporate governance. W drugiej części pokazano rolę corporate governance w procesie kreowania wartości przedsiębiorstwa
Ekonomia = Economics, 2011, Nr 5 (17), s. 122-137
Keywords: corporate governance; wartość; interesariusz; value; stakeholder