Informacyjne uwarunkowania sprawności procesów regulacji w makrosystemie - Kobyłko, Grzegorz; Sej-Kolasa, Małgorzata (Information determinants of the efficiency of regulation processes in macrosystem, 2011)
W literaturze przedmiotu zbędna materia i energia, pojawiające się na wyjściu otwartych systemów społecznych i gospodarczych, wskazywane są jako główny czynnik powstawania efektów zewnętrznych, co ogranicza sprawność systemów podlegających takiej presji, a w rezultacie sprawność całego makrosystemu. Pomijana jest natomiast rola informacji, która może być źródłem zarówno dodatnich, jak i ujemnych efektów zewnętrznych. Artykuł stanowi próbę dopełnienia tego opisu poprzez uwypuklenie roli procesów komunikacyjnych oraz jakości informacji, które kształtują relacje między elementami-systemami, tworząc z nimi mniej lub bardziej sprawną strukturę makrosystemu
Ekonomia = Economics, 2011, Nr 5 (17), s. 110-121
Keywords: informacja; regulacja; system gospodarczy; information; regulation; economic system