Ewolucja przepisów dotyczących opłat za składowanie odpadów w polskim prawie ochrony środowiska - Kastrau, Ewa (Evolution of regulations concerning warehousing charges of waste in the Polish environment protection law, 2011)
W artykule dokonano przeglądu i analizy zmian, jakie zaszły w zakresie opłat za składowanie odpadów w polskim systemie prawa ochrony środowiska. Celem tych zmian jest zwiększenie funkcji bodźcowej opłat i spowodowanie, aby przedsiębiorcom opłacało się ponosić koszty związane ze zmniejszeniem negatywnego oddziaływania na środowisko oraz racjonalnym gospodarowaniem jego zasobami. Wymaga to ciągłej modyfikacji instrumentów ekonomicznych, do których zaliczane są opłaty, aby miały one wpływ na wynik finansowy firmy, stymulujący do podjęcia działań proekologicznych, ale nieosłabiający kondycji firmy
Ekonomia = Economics, 2011, Nr 5 (17), s. 95-109
Keywords: odpady; opłata; składowanie; korzystanie ze środowiska; waste; payment; disposal; use of the environment