Tanie linie lotnicze – nowa „jakość” w przewozach lotniczych w Unii Europejskiej - Olipra, Łukasz (Low cost airlines – a new “quality” in the air transport in the European Union, 2011)
Niniejszy artykuł poświęcony jest funkcjonowaniu i obecności na rynku tanich linii lotniczych, których powstanie i dynamiczny rozwój związane są zdaniem autora z procesem liberalizacji sektora lotniczego. Najpierw przedstawiono podstawowe informacje dotyczące liberalizacji w USA i Europie. Następnie autor przedstawił rozwój przewoźników niskokosztowych w perspektywie historycznej na rynku europejskim i polskim. Następnie opisano wpływ tanich linii lotniczych na konkurencję na rynku oraz mankamenty ich funkcjonowania
Ekonomia = Economics, 2011, Nr 4 (16), s. 368-386
Keywords: transport lotniczy; liberalizacja; tanie linie lotnicze; konkurencja; Unia Europejska; air transport; liberalization; low cost airlines; competition; the European Union