Perspektywy przystąpienia kolejnych krajów do strefy euro - Michalczyk, Wawrzyniec (Perspectives of accession another countries accession to the euro zone – an overview, 2011)
Autor podejmuje próbę wskazania podstawowych determinant ewentualnych dalszych rozszerzeń strefy euro. Analizuje wypełnianie kryteriów konwergencji przez kraje UE nieposługujące się jeszcze wspólnym pieniądzem i możliwości ich spełnienia w najbliższym czasie. Zastanawia się także nad innymi przesłankami, w tym społecznymi i politycznymi, i dochodzi do wniosku, że przyjęcie kolejnych krajów do unii walutowej może zostać istotnie opóźnione
Ekonomia = Economics, 2011, Nr 4 (16), s. 339-352
Keywords: strefa euro; integracja monetarna; kryteria konwergencji; euro zone; monetary integration; convergence criteria