Dokapitalizowanie instytucji finansowych w świetle przepisów o konkurencji Unii Europejskiej - Bartosiewicz, Alina (Recapitalisation of financial institutions in the light of the European Union competition law, 2011)
Artykuł zawiera analizę rekapitalizacji instytucji finansowych w Unii Europejskiej ze szczególnym uwzględnieniem Polski. Rekapitalizacja banków powinna ograniczyć niekorzystny wpływ kryzysu finansowego na system finansowy. W artykule przedstawiono podejście Komisji Europejskiej do zastosowania przepisów traktatowych do programów pomocy i indywidualnego wsparcia dla instytucji finansowych w okresie kryzysu. Programy rekapitalizacji stanowią jeden z kluczowych sposobów na ochronę przez państwa członkowskie stabilności rynków finansowych
Ekonomia = Economics, 2011, Nr 4 (16), s. 288-304
Keywords: dokapitalizowanie; kryzys finansowy; instytucje finansowe; reguły konkurencji; recapitalisation; current crisis; financial institutions; competition rules