Polityka pieniężna w Polsce i w strefie euro – analiza porównawcza - Borowiec, Jan (Monetary policy in the euro zone and in Poland – a comparative analysis, 2011)
Przedmiotem artykułu jest podobieństwo polityki pieniężnej w Polsce i w strefie euro. Badania dotyczą następujących zagadnień: cele i zasady polityki pieniężnej, ramy operacyjne tej polityki, strategia polityki pieniężnej, skuteczność działań Eurosystemu i NBP w zakresie utrzymywania stabilności cen i stabilizowania gospodarki oraz czynniki wyznaczające granice skutecznej polityki pieniężnej. Z przeprowadzonych badań wynika, że polityka pieniężna w Polsce nie różni się istotnie od polityki pieniężnej w strefie euro. Jej cele, zasady i ramy operacyjne są podobne. Pewne różnice dostrzega się w skuteczności działań banków centralnych, a także w roli, jaką odgrywają zmiany nominalnego i realnego kursu walutowego oraz zmienność cen importu w prowadzeniu skutecznej polityki pieniężnej
Ekonomia = Economics, 2011, Nr 4 (16), s. 238-253
Keywords: polityka pieniężna; stabilność cen; stabilizowanie gospodarki; monetary policy; price stability; economy stabilizing