Strategia Europa 2020 jako plan rozwoju społeczno-gospodarczego Unii Europejskiej - Żmuda, Maciej (Europe 2020 strategy as a plan of socio-economic growth of the European Union, 2011)
Strategia Lizbońska – plan rozwoju Unii Europejskiej przyjęty dla okresu 2000-2010 – ustanowiona została w celu przezwyciężenia stagnacji gospodarczej w UE. Jej nadrzędnym zamierzeniem było uczynienie z Unii Europejskiej najbardziej konkurencyjnej gospodarki na świecie do 2010 r. Jednakże, pomimo pewnych pozytywnych rezultatów, program okazał się niepowodzeniem. W 2010 r. Strategia Lizbońska zastąpiona została przez nowy plan rozwojowy – strategię Europa 2020. Program ma na celu wyprowadzenie gospodarki UE z kryzysu, realizację idei zrównoważonego i trwałego wzrostu, wspieranie rozwoju opartego na wiedzy i innowacjach, a także zwiększanie zatrudnienia oraz wzrost spójności społeczno-ekonomicznej. Artykuł przedstawia główne przesłanki i założenia nowego programu rozwoju społeczno-gospodarczego Unii Europejskiej, jakim jest strategia Europa 2020
Ekonomia = Economics, 2011, Nr 4 (16), s. 200-210
Keywords: rozwój społeczno-gospodarczy Unii Europejskiej; strategia lizbońska; strategia Europa 2020; socio-economic development of the European Union; Lisbon Strategy; Europe 2020 strategy