Kryzys modelu multikulturalizmu – przegląd wybranych problemów rynku pracy na przykładzie Holandii - Chlebicka, Agata (Crisis of multiculturalism – an overview of labour market’s chosen problems on the example of the Netherlands, 2011)
Artykuł dotyczy sytuacji imigrantów spoza zachodniego kręgu kulturowego na holenderskim rynku pracy, odzwierciedlając w ten sposób problemy wszystkich państw zachodnioeuropejskich, szczególnie opiekuńczych, stojących przed bardzo trudnym problemem – kryzysem multikulturowego modelu polityki integracyjnej. W tym kontekście rozważane są najważniejsze działania podejmowane w celu aktywizacji imigrantów na rynku pracy oraz edukacji. Podnosząc kwestię możliwości oraz barier stojących na drodze imigrantom, włączając w to nierówność oraz dyskryminację, artykuł ukazuje obszary polityki integracyjnej, polityki edukacji i zatrudnienia, które powinny zostać zreformowane w celu rozwiązania ogromnego problemu, jakim w Europie jest imigracja
Ekonomia = Economics, 2011, Nr 4 (16), s. 180-199
Keywords: multikulturalizm; mniejszość imigrancka; rynek pracy; integracja; multiculturalism; immigrant minority; labour market; integration