Klasyfikacja regionów UE ze względu na dynamikę charakterystyk innowacyjności (w zakresie INPUT) - Markowska, Małgorzata (Classification of EU regions by the dynamics of innovation characteristics (regarding INPUT), 2011)
Przedstawiono ocenę dynamiki charakterystyk ilustrujących innowacyjność typu Input w europejskiej przestrzeni regionalnej. W badaniach uwzględniono 10 lat (od 1999 do 2008 r.). Obiekty badania stanowiły europejskie regiony szczebla NUTS 2 z grup regionów wydzielonych zgodnie z chronologią procesów integracji. Wykorzystano metody klasyfikacji pozycyjnej z modyfikacją właściwą dla ujęć dynamicznych. Wyniki pozwoliły zilustrować przebieg procesów rozwojowych ze względu na zmiany (dynamikę wartości w 2008 r. w relacji do wartości w 1999 r.) odnotowane dla trzech charakterystyk innowacyjności Input, takich jak: udział ludności w wieku 25-64 lata uczestniczącej w kształceniu ustawicznym w regionie, kapitał ludzki w nauce i technologii jako odsetek aktywnych zawodowo, udział pracujących z wyższym wykształceniem w ogólnej liczbie pracujących w regionie
Ekonomia = Economics, 2011, Nr 4 (16), s. 119-138
Keywords: regiony NUTS 2; dynamika; innowacyjność; NUTS 2 regions; dynamics; innovation