Klasyfikacja dynamiczna unijnych regionów ze względu ma poziom charakterystyk innowacyjności (w zakresie INPUT) - Markowska, Małgorzata; Strahl, Danuta (Dynamic classification of EU regions with regard to innovation characteristics level (regarding INPUT), 2011)
Artykuł przedstawia ocenę przemian europejskiej przestrzeni regionalnej na szczeblu NUTS 2 ze względu na innowacyjność typu Input ilustrowaną trzema cechami: udziałem ludności w wieku 25-64 lata uczestniczącej w kształceniu ustawicznym w regionie, kapitałem ludzkim w nauce i technologii (HRST) w aktywnych zawodowo, udziałem pracujących z wyższym wykształceniem w ogólnej liczbie pracujących w regionie w latach 1999-2008. Do analizy przemian w europejskiej przestrzeni regionalnej wykorzystano metody klasyfikacji, które pozwoliły ustalić kierunki zmian zachodzące w regionach w zakresie innowacyjności. Podstawą oceny były wyniki klasyfikacji w dwóch badanych momentach w obszarze czterech klas regionów wyodrębniających regiony o określonym poziomie rozwoju cech ilustrujących innowacyjność typu Input
Ekonomia = Economics, 2011, Nr 4 (16), s. 97-118
Keywords: europejska przestrzeń regionalna; innowacyjność; Input; European regional space; innovation