Problemy konwergencji i dywergencji ekonomicznej na przykładzie krajów Unii Europejskiej, w tym Polski - Adamczyk-Łojewska, Grażyna (Problems of economic convergence and divergence on the example of the European Union countries, including Poland, 2011)
Przedmiotem opracowania są zagadnienia związane ze zróżnicowaniem tempa wzrostu i poziomu rozwoju gospodarczego poszczególnych krajów i regionów UE, w tym Polski. Rozważany jest problem, czy istnieją przesłanki teoretyczne oraz empiryczne, aby sądzić, że wspomniane zróżnicowanie zmniejsza się w długich okresach i ma miejsce tendencja do zbieżności poziomów rozwoju, tj. konwergencji, czy też odwrotnie – zróżnicowanie to pogłębia się i ma miejsce tendencja do dywergencji. Omówiono także ewentualne korzyści i zagrożenia wynikające z aglomeryzacji rozwoju
Ekonomia = Economics, 2011, Nr 4 (16), s. 57-76
Keywords: konwergencja; dywergencja; Unia Europejska; Polska; zróżnicowanie rozwoju; poziom międzynarodowy, regionalny i lokalny; convergence; divergence; the European Union; Poland; the differentiation of development; international, regional and local level