Nowe mechanizmy realizacji spójności terytorialnej w Krajowej Strategii Rozwoju Regionalnego do roku 2020 - Klamut, Mirosława (New mechanisms of territorial cohesion realization in “National Strategy for Regional Development during the period2010-2020”, 2011)
W artykule przedstawiono nowe możliwości realizacji spójności terytorialnej, społecznej i gospodarczej w kontekście V raportu Komisji Europejskiej „Inwestowanie w przyszłość Europy”. W tym kontekście bada się również czynniki rozstrzygające o efektywności i skuteczności realizacji celów nowej „Krajowej Strategii Rozwoju Regionalnego Polski 2010- -2020”. Strategia silnie ukierunkowuje interwencję publiczną na wzmocnienie zdolności regionów do konkurencyjności jako jednego z ważnych czynników decydujących o wzroście gospodarczym, produktywności i wydajności pracy we wszystkich regionach unijnych
Ekonomia = Economics, 2011, Nr 4 (16), s. 41-56
Keywords: polityka spójności Unii Europejskiej; konkurencyjność; regiony problemowe; inwestycje publiczne; European Union cohesion policy; competitiveness; problematic regions; public investments