Ewolucja polityki spójności Unii Europejskiej w perspektywie 2014-2020 - Bobowski, Sebastian (Evolution of EU Cohesion Policy in years 2014-2020, 2011)
Na forum Unii Europejskiej toczą się intensywne dyskusje wokół roli polityki spójności w kolejnym, siedmioletnim okresie programowania. Przedkładane postulaty wskazują na potrzebę usytuowania omawianej dziedziny zaangażowania Wspólnoty względem wielu konkurencyjnych strategii sektorowych (rozważana jest fragmentaryzacja, sporadycznie – renacjonalizacja), a także zwiększania efektywności interwencji środków UE. W tym kontekście niezwykle istotne jest, na co wskazuje m.in. Zielona Księga ds. Spójności Terytorialnej, wyważenie gospodarczego, społecznego i terytorialnego wymiaru integracji europejskiej, a przy tym uwzględnienie bieżącego kontekstu makroekonomicznego i politycznego, co sygnalizowano w Raporcie Barca
Ekonomia = Economics, 2011, Nr 4 (16), s. 29-40
Keywords: Unia Europejska; polityka spójności; Zielona Księga; Raport Barca; Europa 2020; European Union; Green Paper