Experimental studies of optimality and efficiency of institutional innovations in the case of auction rules used in procurement - Kuśmierczyk, Paweł (Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2011)
W pracy analizowane są trzy modyfikacje klasycznej reguły aukcyjnej zwanej przetargiem pisemnym, które obserwuje się niekiedy w czasie przetargów przeprowadzanych przez prywatne podmioty ekonomiczne. Wszystkie one polegają na wprowadzeniu dodatkowego etapu w aukcji, w którym podmiot, który zaproponował drugą najlepszą cenę, otrzymuje możliwość poprawienia swojej oferty. Praca opisuje wyniki eksperymentów poświęconych badaniu efektywności tak powstałych innowacji instytucjonalnych. Badania eksperymentalne pokazały, że dwie z analizowanych innowacji nie sprzyjają zwiększeniu efektywności reguły aukcyjnej, ale jedna, nazwana przetargiem pisemnym z dodatkowymi negocjacjami cenowymi, wygląda na potencjalnie ciekawą alternatywę dla przetargu pisemnego, charakteryzując się porównywalnym poziomem cen i istotnie wyższą efektywnością alokacyjną
Ekonomia = Economics, 2011, Nr 3 (15), s. 265-274
Keywords: auction; procurement; efficiency; experiments; aukcja; przetarg jednokryterialny; efektywność; eksperymenty laboratoryjne