The role of informal institutions in developing human – natural environment relations - Rumianowska, Irena (Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2011)
W artykule dokonano krótkiej prezentacji wybranych elementów ekonomii instytucjonalnej, dotyczących przede wszystkim instytucji nieformalnych. Zostały przedstawione nieformalne instytucje takie jak: tradycja, kultura, zwyczaje, modele działania, norm etycznych, jak i nieformalne relacje między członkami społeczności, które tworzą kapitał społeczny. Artykuł analizuje rolę nieformalnych instytucji w tworzeniu relacji człowiek – środowisko naturalne, które są wskazaniem norm i reguł zachowań społecznych w zakresie użytkowania i ochrony środowiska naturalnego
Ekonomia = Economics, 2011, Nr 3 (15), s. 257-264
Keywords: informal institutions; the protection and use of the natural environment; the economic choices of households; consumer behavior; rules of conduct; standards of conduct; reduce choices; instytucje nieformalne; ochrona i użytkowanie środowiska przyrodniczego; wybory ekonomiczne gospodarstw domowych; zachowania konsumentów; zasady postępowania; normy postępowania; ograniczenia wyborów