Institutions and transactional cost of public procurements - Wrzeszcz-Kamińska, Grażyna (Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2011)
Transformacja gospodarcza w Polsce wymagała stworzenia od podstaw systemu zamówień publicznych. Proces tworzenia nowych instytucji, modyfikacji i zastępowania istniejących powinien powodować zmniejszenie kosztów transakcyjnych. Artykuł zawiera omówienie niektórych instytucji zamówień publicznych (zasady jawności, kryteriów oceny i wyboru oferty najkorzystniejszej, wadium, wykazu wykonawców wykluczonych z rynku zamówień publicznych) w kontekście kosztów transakcyjnych
Ekonomia = Economics, 2011, Nr 3 (15), s. 245-256
Keywords: public procurement; institutions; transaction costs; zamówienia publiczne; instytucje; koszty transakcyjne