China, India, and the future of the global economy - Kwaśnicki, Witold (Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2011)
W pierwszej części artykułu przedstawiono przegląd prognoz globalnego roz-woju gospodarczego do 2050 roku. Następnie przedstawiona została ekstrapolacyjna prognoza rozwoju globalnego PKB i oszacowanie udziału gospodarek Chin i Indii w produkcji globalnej do roku 2050 na podstawie tzw. ewolucyjnego modelu konkurencji. Wykorzystany ewolucyjny model konkurencji umożliwia oszacowanie konkurencyjności gospodarek narodowych. Dokonano porównania konkurencyjności Chin i Indii z liderami rozwoju gospodar-czego w XX wieku, jakimi były Stany Zjednoczone, Wielka Brytania, Niemcy, Japonia oraz Unia Europejska. Podsumowaniem tych rozważań jest prawdopodobny (choć bardzo subiektywny) scenariusz zmian konkurencyjności tych gospodarek w następnych 40 latach
Ekonomia = Economics, 2011, Nr 3 (15), s. 154-186
Keywords: future studies; forecasting; globalization; economic development; prognozowanie; studia nad przyszłością; globalizacja; rozwój gospodarczy