The importance of historical research in the institutional analysis of the Polish transformation after 1989 (based on social capital) - Chumiński, Jędrzej (Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2011)
Rozpad ZSRR i upadek komunizmu rozpoczął w krajach byłego bloku wschodniego proces przejście od systemu tzw. realnego socjalizmu do systemu demokratycznego i gospodarki wolnorynkowej. Przejście to stało się obiektem wnikliwych badań przedstawicieli różnych dyscyplin naukowych: ekonomistów, socjologów, psychologów społecznych. Analizy te choć bardzo interesujące, często jednak abstrahują od uwarunkowań historycznych badanych zjawisk i procesów. Dobrą ilustracją są badania nad deficytem w społeczeństwie polskim kapitału społecznego. W artykule podjęta zostanie próba wskazania uwarunkowa-nych historycznie czynników wpływających na niski poziom kapitału społecznego w naszym kraju, zwłaszcza zaś w okresie PRL, w którym szczególną rolę pełnił aparat represji
Ekonomia = Economics, 2011, Nr 3 (15), s. 123-142
Keywords: social capital; totalitarianism; security apparatus in communist Poland; social activity; kapitał społeczny; totalitaryzm; aparat bezpieczeństwa w PRL; aktywność społeczna